Filozofická kritika kresťanstva

Ak chcete túto stránku a Youtube kanál podporiť, kliknite sem

História tzv. alternatívnych médii + všeobecné informácie o nich

Ja musím naozaj uznať, že zo začiatku bol úmysel a cieľ alternatívnych médii veľmi pozitívny, úprimný a čistý. Neskôr sa to ale všetko zmenilo na pravý opak, ktorí zo začiatku hlásali.
                  V minulosti som bol fanúšikom alternatívnych médii, pretože bola úplne iná doba. Média boli skutočne možno neprávom príliš kritické k Rusku, hoci vtedy sa chcel Putin so západom ešte priateliť. To som vtedy na alternatívnych médiach oceňoval. Dnes je situácia iná, Ruskí politici sa nijak netaja tým, že si sami západ označili a vyhlásili za nepriateľa.
                  Média hlavného prúdu v minulosti boli príliš nekritické k politike USA a neboli schopné kritizovať rôzne neetické vojenské intervencie v Juhoslávii, Iraku, Líbyi. To som vtedy oceňoval a skutočne v tomto prvotnom období boli alternatívne média na strane dobra a pravdy. Dnes sa ale situácia zmenila, pro-americké nálady spoločnosti sa zmenili až prehnane na stranu Ruska a to veľmi agresívnym ideologickým tónom. Dnes sa na Slovensku pomaly ani o ničom inom nehovorí ako to, že akí sú Američania zlí a aké mali vojenské intervencie. Kyvadlo švihlo do opačného extrému. Je tragikomické, že ľudia, ktorí veria na pro-kremeľskú propagandu, ak si chcú obhájiť svoj postoj aký je Putin super politik, nebudú vychvaľovať Putina, ale naopak začnú hovoriť o vojenských intervenciách armády USA. Túto primitívnu argumentáciu počujem až príliš často a už som z toho unavený, keď to musím počúvať toľko krát dookola, čo už milión krát bolo zopakované.
                  Alternatívne média tvrdia, že vyvažujú jednostrannosť médii hlavného prúdu, čo zo začiatku skutočne bola pravda. Dnes túto funkciu už vôbec neplnia a zmenili sa na systematických producentov falošných správ. Zo začiatku to skutočne nebolo o falošných správach, hoci sem tam sa vyskytli.
                  Alternatívne média tvrdia, že dajú priestor ľuďom, ktorí by v médiach hlavného prúdu nedostali a tvrdila, že priestor dajú všetkým. Zo začiatku to bola skutočne pravda, ale v súčastnosti to znamená, že dostanú priestor v alternatívnych médiach blázni a poloblázni, psychicky zakomplexovaní a frustrovaní ľudia.
 

Okolnosti, ktoré alternatívnym médiám veľmi pomohli stať sa populárnymi a vplyvnými

Rok 2014 a 2015 raketový štart a vzostup alternatívnych médii
Bezpochyby zlomový bol rok 2014, začiatok vojny na Ukrajine. Celý svet bol vtedy ešte na Rusko veľmi nepripravený a spoločnosť sa na Rusko dívala veľmi nekriticky. Nikto ešte netušil, že v roku 2014 Rusko úplne od základov zmení svoju politiku a vyhlási si so západu nepriateľa čo bola reakcia na sankcie. V tomto čase aj tak obrovské mediálne agentúry ako Reuters a AP naleteli viacero falošným správam Ruskej strany. Niektoré falošné správy sú silne zafixované v mysliach Európanov dodnes, napr. že Ruskí vojaci nikdy neboli na východe krajiny a to aj napriek tomu, že ich sám veliteľ Igor Girkin Strelkov to povedal na viacero tlačových správach na rovinu, že on nie je veliteľom vojenských dovolenkárov ale veliteľom regulérnej Ruskej armády.
V roku 2014 si spoločnosť ešte nestihla vytvoriť odolnosť voči hoaxom Kremeľskej propagandy. Dnes je tomu inak. V tom čase sa ešte nevedelo o tom, že falošné správy sa stali najdôležitejšou a hlavnou stratégiou Ruskej vlády.
Alternatívne média preberali a šírili hoaxy Ruskej strany ešte omnoho viac agresívne ako média hlavného prúdu.
Od roku 2014 Ruská vláda začala veľmi intenzívne spolupracovať s alternatívnymi médiami, začala im ponúkať finančnú podporu za rozširovanie Kremeľských klamstiev.
                  V roku 2015 vrcholila migračná kríza. V tomto bode je treba pochváliť alternatívne média, ktoré nemali strach a mali odvahu kritizovať to, že ilegálna a masová migrácia sú veľmi negatívnym trendom. Alternatívne média v tejto veci skutočne hovorili pravdu a aj sa stali viac sledovanými kvôli tejto téme. Žiaľ ľudia sú príliš hlúpi na to, aby vedeli odlíšiť zmiešanú pravdu s klamstvom. Ľudia nepochopili, že to že alternatívne média mali pravdu v oblasti migrácie, že nemusia mať pravdu vo všetkom ostatnom. V ľuďoch zostalo silne zakorenené, to, že alternatívne média sú na strane pravdy a bojujú za ňu, aj keď to nie je populárne. Väčšina ľudí stále ešte nechápe tomu, že pravda a klamstvo môžu byť aj zmiešané dokopy a že je veľmi ťažké to odlíšiť. Medzičasom aj média hlavného prúdu prestali podporovať masovú migráciu a situácia je úplne iná. Dnes už neexistuje jediná pozitívna vec, ktorú by alternatívne média prinášali pre spoločnosť. Systematicky ľudí plnia falošnými správami a nenávisťou proti názorovým oponentom.
                  Téma migračná kríza roku 2015 bola cynicky zneužitá na rozbíjanie EU a na rozdúchavanie anti-európskych nálad čo je v naprostom rozpore s ekonomickými a národnými záujmami Slovenska. Skutoční vlastenci a nacionalisti by ako prví mali kričať ako veľmi potrebujeme EU, pretože nám ekonomicky veľmi pomohla.
 

Projekt internetové rádio Slobodný vysielač

Slobodný vysielač, skratka SV, vznikol so začiatku na veľmi ušľachtilých a úprimných zásadách. Dnes robí vedenie SV presne pravý opak ako na základoch, ktorých vznikol.
SV vznikol v roku 2012.
 
SV vznikol na protest toho, že média hlavného prúdu boli nevyvážené a dávali priestor len jednej názorovej strane. Skutočne v roku 2012 sa média hlavného prúdu dopúšťali tejto chyby. Dnes je situácia ale úplne iná. Média sú dnes podstatne viac vyvážené ba dokonca niekedy dajú aj podstatne väčší priestor Kremeľským analytikom ako tomu druhému názorovému táboru. Napríklad v televízii TA3 až neprimerane často vystupujú rôzni Chmelári, Zábojníkovia, Blahovia a podobne.
                  Slobodný vysielač sa zo začiatku svojho fungovania skutočne úprimne snažil, ak bola nejaká politická problematika, tak pozvať do relácie obe názorové strany. Avšak dosť rýchlo od toho upustil. Dnes robí SV pravý opak toho na akých základoch vznikol a ani ich nenapadne si do relácie pozvať aj ľudí s iným názorom. SV sa premenil na fanatickú uzavretú sektu, ktorá ľudí s iným názorom nenávidí.
Šéf SV Koroni síce pokrytecky hovorí, že ak ho ktokoľvek požiada vystúpiť v SV, tak mu to umožní, ale ľahko sa mu to hovorí, keď dobre vie, že do tak fanatickej a nenávistnej sekty ako Slobodný vysielač žiaden normálny slušný človek nepríde.
                  Slobodný vysielač nemá ani najmenší záujem s ľuďmi s iným názorom diskutovať, hoci zo začiatku to bol jeho ušľachtilý cieľ. Na miesto diskusie je základom propagandy Slobodného vysielača neustále rozdúchavať nenávisť voči názorovým oponentom, nieto ich ešte pozývať do relácie. Na druhej strane si Boris Koroni protirečí keď hovorí, že do relácie má otvorené dvere každý a nikoho neodmietne kto ho o to požiada. Avšak o názorových oponentoch v SV hovorí ako o hnusných podlých nepriateľoch a vlastizradcoch. Koroni sa ľutuje, že u nikto s iným názorom nechce do relácie, ale kto by chcel ísť dobrovoľne do takéhoto nenávistného nepriateľského prostredia? Koroni sa navonok tvári ako otvorený, má silné reči, ale v praxi názorového oponenta nikdy do relácie nepozve. A ktorý normálny človek by sa sám dobrovoľne prihlásil že chce mať reláciu v nepriateľsky ladenej fanatickej sekte menom Slobodný vysielač?
                  Dnes po rokoch nám prídu až smiešne mnohé hoaxy, ktoré šíril SV ako napr. juvenilná justícia a kauza predaja vody do zahraničia ako mohli ľudia na tak šialené debiliny vôbec uveriť.
                  Snáď len jediné pozitívum môžem priznať Slobodnému vysielaču: sú tam dve odborné relácie. V iných médiach toľko odborníkom priestoru vo forme času nedajú. Relácia o bývaní a lesníctve.
 
 

Alternatívne média sú sekta. … Obavy o duševné zdravie Borisa Koroniho

https://youtu.be/Ksb-yLUbOJs?t=3785 Plánovanie budúcnosti rádia 46
Slobodný vysielač už celkom vážne začína pripomínať sektu. Koroni sa veľmi urazil keď mu poslucháč pripomenul to, že jeho vlastný kolega Juraj Poláček povedal, že aj Ruská propaganda často šíri hoaxy. Ďalej Koroni prezentoval svoj šialený názor, že Kremeľská propaganda a seriózne mainstreamové média šíria presne tak rovnako hoaxov. Takúto informáciu môže vyprodukovať výlučne len duševne chorý človek. Koroniho reakcia na túto otázku ma neskutočne prekvapila. Skutočne som si myslel, že bude mať aspoň štipku sebareflexie a aspoň trošku sebakriticky prizná, že Ruské informačné zdroje nie sú bohvie čo.
Komunita ľudí z alternatívnych médii je skutočne sekta. Sú to ľudia, ktorí sa úmyselne izolovali od normálnej spoločnosti a vytvorili si svoj vlastný svet v ktorom žijú a v ktorom sa cítia dobre. Títo ľudia nemajú ani štipku zdravej sebareflexie. Sú veľmi vzdialení od reality.
                  Koroni označuje Slobodný vysielač ako slobodné a nezávislé médium. Fakt by ma zaujímalo, či to Koroni hovorí len preto, lebo ho platí Ruská tajná služba alebo je o tom úprimne presvedčený. Ak je o tom úprimne presvedčený, tak potom tento človek nemôže byť psychicky zdravý. Nezávislé médium vyzerá úplne inak. Nezávislé médiu robí všetko pre objektivitu a rovnomerne vyváženie názorov. V reláciách vystupujú výlučne len ľudia, ktorí idealizujú Putina a pchajú sa mu do zadku a vášnivo obhajujú jeho politiku. Už štyri aj pol roka nepozvali do relácie človeka s iným ako takýmto názorom. Naposledy bol do relácie pozvaný nezávislý objektívny odborník na Rusko Alexander Duleba dňa 14. 8.2014. Koroni síce má rád veľmi silácke reči, že ak niekto chce ísť do Slobodného vysielača tak nech sa prihlási sám, avšak aktívne on sám človeka s iným názorom do relácie nepozve. Koroni je zbabelec, ktorý rádkecásilné reči, ale nezávislosť je treba dokazovať činmi, niesiláckymirečami.Koroni ani prstom nepohol, aby jeho rádio nebolo jednostranné.
                  V televíznej relácii Reportéri sa ukázalo, akí sú ľudia z alternatívnych médii zbabelci, keď boli chorobne paranoidní a neboli ochotní urobiť rozhovor pre televíziu. Bola to skvelá práca moderátora Laca Ďurkoviča, ktorý túto uzavretú sektu prinútil vyjsť von zo svojho uzavretého zabarikádovaného bunkra, vyjsť von z ich vlastného uzavretého sveta.
                  Alternatívci sú sekta paranoických šialencov, ktorá je presvedčená, že človek z iným názorom je automaticky nepriateľ, ktorý nás nenávidí. Sú to ľudia, ktorí sami seba zbabelo izolujú a zo zabarikádovaného zákopu vyhodia granát osočovanej kampane na nepriateľa (=názorového oponenta) a potom sa znovu rýchlo skryjú do svojho úkrytu. Vyjsť na svetlo sa ale boja, lebo sú zbabelci a nemajú čisté svedomie. Chorobne sa boja diskusie. Títo šialenci vôbec neprišli na to, že netreba bojovať niekde v zákopoch ale stačí vyjsť na svetlo a úprimne diskutovať s ľudmi s iným názorom. Alternatívci ale akúkoľvek diskusiu odmietajú, na miesto diskusie sa sami seba zabarikádujú a bojujú.
                  Aj ľudia s iným názorom môžu medzi sebou pokojne komunikovať bez napätia a vzájomných útokov. Vedel by som si takéto rozhlasové relácie predstaviť a to úplne reálne. Paranoidní šialenci z alternatívnych médii si to ale predstaviť nevedia.
 

Porovnanie objektivity: Denník N vs. Slobodný vysielač

V sektárskej komunite alternatívnych médii je nenávidený liberálne orientovaný Denník N považovaný za symbol klamstiev a proamerickej propagandy. Jediné, čo by sa skutočne objektívne dalo Denníku N vyčítať, boli v roku 2015 v čase migračnej krízy články propagujúce migračné kvóty. Ale aj v tomto období v roku 2015 dali v Denníku N dosť veľký priestor aj novinárom, ktorí sa k nekontrolovanej masovej migrácii stavali silne kriticky. Len pre porovnanie Slobodný vysielač do relácie od roku 2014 nepozval ani jedného človeka s iným ako nekritickým názorom na Putinovu politiku. Psychicky narušená komunita ľudí z alternatívnych médii to vidí ale úplne inak kto je objektívny a kto neobjektívny.
                  Keď Denník N zverejnil článok o Ruskom špiónovi Jevgenovi Paľcevovi pracujúcim pre dezinfoweb Hlavné správy, tak novinár dal priestor aj druhej strane, aktívne sa snažil kontaktovať špióna Paľceva a tiež zverejnili aj rozhovor Paľcevovho blízkeho spolupracovníka, ktorý bol ochotný urobiť rozhovor. Rovnako v relácii Slovenskej televízie reportér Laco Ďurkovič v reportáži o alternatívnych médiach urobil všetko pre to, aby dostali maximálny priestor aj konšpirátori. Koroniho dezinformačné rádio ale druhej strane nedá nikdy žiaden priestor a hnusne osočujú názorových oponentov, ale priestor im sa obhájiť nedajú.
                  Najčítanejší internetový denník Aktuality.sk sú pluralitné médium, ktoré dá priestor aj konšpiračným novinárom ako Dag Daniš. Kedy však pozvalo do relácie dezinformačné rádio Slobodný vysielač človeka s iným ako pro-Kremeľským názorom? Nikdy. https://www.facebook.com/SlobodnyVysielac/posts/1963363993749747?__tn__=-R
                  Slobodný vysielač si o sebe môže povedať, že je nezávislé médium len vtedy, ak vznikne aspoň jedna pravidelná relácia, kde budú diskutovať ľudia s oboch názorových táborov. To je od súčasnej reality veľmi ďaleko. Z dôvodu zmiernenia napätia pri diskusiách je možné mať reláciu, kde bude len jediný hosť s iným názorom. Teda každá relácia bude osobitne pre človeka z oboch názorových táborov. Slobodný vysielač sa ale vybral presne opačnou cestou – cestou agresívnych útokov na názorových oponentov a kedy aj bola vôľa vytvoriť niečo takéto, už je neskoro.
 

Absencia sebareflexie: „my žiadnu nenávisť nešírime“

Veľmi by sa mi páčilo, ak by aj medzi predstaviteľmi alternatívnych médii existoval aspoň malý kúštik zdravej sebareflexie a úprimnej pokornej sebakritiky. Títo ľudia sú ale sekta schizofrenikov, ktorí nie sú si schopní vidieť na sebe žiadne chyby. Základ alternatívnych médii sú útoky na názorových oponentov. Títo ľudia sú až tak silne zaslepení zapálenosťou za ideológiu, že nenávisť vo svojich vlastných radoch nevidia. Kremeľskú propagandu považujú za najlepšiu vec na svete a držia sa príslovia „účel svätí prostriedky“, takže je im jedno za akú cenu budú Kremeľskú propagandu nanucovať spoločnosti.
                  Koroni obhajuje svoju nenávistnú komunitu tým, že aj v satirickej Facebookovej stránke Zomri existuje veľa neslušných, „nenávistných“ komentárov. Koroni ale zas cynicky zavádza, keď porovnáva neporovnateľné – satirická stránka je satirická stránka.
 

Najsilnejšia zbraň proti alternatívnym médiám: humor a satira

Ešte pred pár rokmi bola iná doba a aj v celku normálny človek mohol naletieť alternatívnym médiám. Dnes je doba iná. Doba sa zmenila, Putinova politika a Kremeľská propaganda má za sebou už toľko afér, káuz, že už normálny človek na túto propagandu veriť nemôže. Komunitu, ktorá na túto nenávistnú stoku verí už nemožno brať vážne.
Netreba byť pasívny a treba proti týmto nenávistným médiám niečo robiť. Najlepšie riešene je humor a satira. Som veľmi rád, že už dnes niekoľko takýchto dobre zabehnutých Facebookových webstránok existuje.
 

Pojem extrémista / extrémisti je zavádzajúci

Táto časť článku je mimo hlavnej témy ale pridám to sem. Pojem extrémista / extrémisti je zavádzajúci a média takýmto spôsobom nesprávnym pomenovaním nepriamo robia radikálnym nacionalistom reklamu. Omnoho presnejšie a správnejšie pomenovanie je označenie psychicky nevyrovnaný alebo psychicky narušený človek. Nie je správne odsudzovať neonacistov pojmom extrémista, pretože tí ľudia za to nemôžu. Týchto ľudí je treba ľutovať ako chudákov. Podobne ako psychiatrický pacient nemôže za svoju diagnózu ani sympatizant neonacizmu za to nemôže.
 

Hlavné argumenty, prečo sú alternatívne média silne škodlivé pre spoločnosť. Stručne

Ak by som mal v stručnosti pomenovať aké slová alternatívne média najviac vystihujú tak je to propaganda ktorá plní ľudí nenávisťou, strachom, dezinformáciami a je to propaganda, ktorá sa snaží manipulovať cez emócie. Špeciálne ak je človek plnený strachom je to veľmi paralyzujúce, nielen z pohľadu psychológie ale aj z pohľadu šamanskej filozofie. Strachom si človek tvorí veľmi negatívnu realitu, človek si do osudu ako magnet priťahuje veľmi negatívne udalosti, ktoré človeku spôsobujú veľké utrpenie.
                     Aké by to bolo krásne ak by ľudia s odlišným názorom vedeli medzi sebou priateľsky diskutovať. Neexistuje dôvod, prečo by sme mali vnímať človeka s iným názorom ako nepriateľa. Žiaľbohu alternatívne média v samom základe vychádzajú z filozofie, že človek s iným názorom = nepriateľ. Na miesto diskusie sa diskusii aktívne bránia a zakazujú ju. Umelo rozdeľujú spoločnosť, umelo vyhlasujú vojnu ľuďom s iným názorom.
 

Produkujú alternatívne média výlučne klamstvá?

Určite nie. Väčšinu času kopírujú bežné agentúrne správy. Avšak akonáhle sa udeje nejaká politická udalosť (napr. kauza Skripal, kauza Kerčský prieliv), tak okamžite príležitosť využijú na šírenie série dezinformácii.
Rovnako akonáhle sa vyskytne príležitosť na kompromitovanie názorového oponenta, napr. Kiska, Smatana, tak okamžite sa pustia do nechutného osočovania.
 

Udalosti posledných dní

Som veľmi rád, že sa za posledný čas udialo viacero pozitívnych udalostí: vyhostenie Ruského diplomata zo Slovenska sa zdalo prednedávnom ako naprosto niečo nereálne a predsa sa stalo. Za naprostú revolúciu možno vnímať aj zverejnenie výročnej správy Českej tajnej služby ktoré varuje pred dezinformačnými webmi. Za veľkú revolúciu považujem aj reportáž Laca Ďurkoviča o dezinformačných médiach. Satiru Českých humoristov na Českého kňaza Petra Piťhu, ktorý šíril šialené konšpirácie, vnímam ako pozitívnu revolúciu – nie je to samozrejme, že sa tak stalo.
 

Fenomén Juraj Poláček

Juraj Poláček na rozdiel od rôznych pochybných anonymov, napr. z Hlavných Správ, ktorí pri písaní vlastných článkov nepoužívajú buď žiadne alebo pochybné zdroje informácii, mal u mňa určitú vážnosť, nakoľko sa snažil čerpať často zo západných dôveryhodných zdrojov vo svojich článkoch. To donedávna bol jediný novinár s proKremeľských médii, ktorých som sledoval. Niekedy som s dal aspoň tú námahu a pozrel som si zdroje z akých článkov čerpal a odhalil som jeho demagógiu a prekrúcanie informácii. Vždy som mal nádej, že Poláček je ten inteligentnejší z dezinformačných webov a postupom času ak bude poctivo hľadať pravdu, príde na to, že Kremeľská propaganda je na strane klamstva a zla. Na miesto toho sa tento človek stal ešte viac radikálnym a čím ďalej mu to začalo v hlave prepínať. Potom ako vo svojom článku napísal, že médium Deutsche Welle a dezinformačná stoka Sputnik sú čo do kvality informácii rovnocenné a ako vo svojom podcaste po všetkých tých aférach Ruských agentov, ktorí otrávili Skripaľa si aj naďalej trval na šialenej konšpirácii, že to zinscenovala Britská tajná služba, som už viac nepotreboval. Tento človek (prepáčte mi za výraz, keď to poviem tak viac expresívne) jednoducho patrí do blázninca a stratil aj tú poslednú vážnosť a dôstojnosť a nestojí mi tento človek za to aby som sa ním zaoberal.
Pána Poláčeka neodsudzujem a nič nemám proti nemu. Je mi ho jednoducho ľúto – naozaj úprimne.