Filozofická kritika kresťanstva

Ak chcete túto stránku a Youtube kanál podporiť, kliknite sem

Porovnanie kvality českých a slovenských médii. Rozdiely sú obrovské

Slovensko nie je typická demokratická krajina, pretože máme najmenej pluralitné média z celej EU. Máme nefunkčné média
Podobne ako zlo sa rozmáha z dôvodu nedostatku dobra, tak aj klamstvo, a dezinformácie sa rozmáhajú z dôvodu nedostatku pravdy, pravdivých informácii.
                 Často sa zamýšľam nad tým, prečo je Slovensko krajina, kde ľudia najviac veria falošným správam, hoaxom a Kremeľskej propagande. Čo je tou hlavnou príčinou?
Čím ďalej tým viac si uvedomujem, že problém nie sú samotné takzvané „alternatívne média“. Ani Ruská vláda nie je vôbec nejaká geniálna. Skutočný problém sú takzvané „mainstreamové média“.Na Slovenskú jednoducho nefungujú média a Kremeľská propaganda len jednoducho využíva toto slabé miesto Slovenskej republiky.
                 Znakom demokratickej krajiny je parlamentná demokracia a zároveň aj slobodné pluralitné média. Slovensko je skutočne demokratickou krajinou čo sa týka politiky – sme parlamentná demokracia, sme dokonca viac demokratická krajina ako USA, kde si ľudia môžu vyberať len z dvoch strán. Avšak podmienkou demokracie je aj druhá vec a ňou sú slobodné vyvážené pluralitné média. Navzdory tomu že síce na Slovensku je sloboda tlače, média nie sú pluralitné, ale jednostranné, podobne ako v tvrdých diktátorských režimoch. To čo sa na Slovensku podarilo je veľmi vzácnym fenoménom, ktorý neexistuje nikde inde na svete. Navzdory slobode tlače máme rovnako jednostranné média ako v tvrdom diktátorskom režime a toto veľmi zlé mediálne prostredie sme si vytvorili my sami. A hneď aj vysvetlím ako je to možné:
                  Problém je v tom, že média prakticky vôbec o Rusku neinformujú,informujú veľmi stručne a veľmi politicky korektne o Rusku. Vzniká tu tak obrovská diera na trhu, pretože ľudia chcú byť informovaní o Rusku viac. Keď túto dieru na trhu nezaplnia média, potom tu ostáva obrovský priestor pre šialencov a psychicky narušených bláznov s pro-kremeľských dezinformačných webov a na sociálnych sietiach, ktorí síce o Ruskej politike informujú viac podrobne, ale sú to agresívne klamstvá. Realita je veľmi smutná. Na Slovensku určujú psychicky narušení blázni z prokremeľských dezinformačných webov aká informácia je pravdivá a aká nie.
Média by na dezinformačné weby mali reagovať – tak by to malo byť po správnosti, ale realita je taká, že média sa pretvarujú, že žiadne dezinformácie neexistujú a preto nie je treba na ne ani reagovať.
Na agresívne dezinformácie a klamstvá existuje alternatíva. A tou alternatívou je kvalitná informácia a kvalitná analýza. Túto úlohu si ale naše Slovenské média vôbec neplnia. Vôbec ich ani len nenapadne si Kremeľské dezinformácie overovať či sú naozaj pravdivé a nieto ešte na to reagovať.
Naopak veľmi pozitívne môžem oceniť Českých novinárov. Hoci Slovenská a Česká republika sú si jazykovo a kultúrne veľmi blízko, bratia Česi sa od nás veľmi líšia ako čelia dezinformačnej propagande a informačnej vojne. Českí novinári si plnia svoju úlohu správne a kvalitnými, pravdivými faktografickými, informáciami a analýzami vyvažujú dezinformačný odpad Kremeľských webov. České média často aj aktívne reagujú na Kremeľskú dezinformáciu.
Kým Českí občania sú slobodní, majú pluralitné média a môžu si slobodne vybrať, či budú veriť Kremeľskej dezinformačnej stoke alebo kvalitným pravdivým analýzam, naopak Slováci si nemajú čo vyberať. Slováci si môžu vybrať buď média, ktoré sa Rusku nevenujú prakticky vôbec alebo dezinformačné Kremeľské weby ktoré sa téme Rusko venujú podrobne.
                    Existuje zvláštny paradox. Kým za socializmu nebola demokracia, bola to diktatúra, existovala aspoň sloboda médii a vďaka slobode médii sa podarilo aj komunistickú diktatúru zvrhnúť – ľudia si mohli vybrať to, či budú sledovať oficiálnu štátnu propagandu alebo prozápadné média ako Slobodná Európa alebo Hlas Ameriky. Dnes sa tieto veci vymenili – síce máme parlamentnú demokraciu, ale nemáme slobodné média. Slováci sú obklopení len jednostrannými jedinými informáciami – falošnými správami a dezinformačnou propagandou, ktorá má za cieľ urobiť umelé rozdelenie rozvrat a rozklad spoločnosti.
Dezinformácie a jednostranné informačné prostredie vyvažuje len jediné médium Denník N,v ktorom zopár novinárov aktívne bojujú proti dezinformáciám, ale ten nemá veľký demografický vplyv na spoločnosť. Denník N musí čeliť tiež agresívnym dezinformačným útokom a väčšina ľudí aj uverila dezinformáciám, že Denník N je extrémne proamerický, slniečkársky a rusofóbny. V skutočnosti ani jedna z týchto vecí nie je pravda. Kým na Slovensku je považovaný Denník N za extrémny,v Českej Republike je to štandard -všetky média fungujú rovnako kvalitne ako Denník N, ba dokonca píšu ešte omnoho viac kvalitné analýzy.
                 Som veľmi smutný z toho, že Slovenské média sa nedržia ani len základných etických štandardov. Základnou a hlavnou úlohou médii je hľadať pravdu. Tie ju však nehľadajú. Kým práca Českého novinára, ktorý sa venuje zahraničnému spravodajstvu, Rusku, prečíta denne desiatky článkov v Ruštine alebo angličtine, pričom nevyhľadáva len jednostranné informácie a nevyhľadáva len Kremeľskú propagandu ale rovnako aj nezávislé opozičné Ruské média. Kým český novinár vydá o Rusku jeden článok, sú za tým desiatky hodín tvrdej práce, desiatky prečítaných článkov o nejakej problematike. Preto Českí novinári vždy informujú ľudí pravdivo, objektívne, faktograficky a ich články sú kvalitné analýzy. Na Slovensku to funguje presne opačne. Šéfredaktori médii vôbec nepoveria žiadneho novinára hľadaním pravdy. Slovenské média len kopírujú nekvalitné články z Tlačovej agentúry Slovenskej republiky, čo sú len veľmi stručné a povrchné novinky z Ruska. Nie sú to žiadne systematické analýzy. Skopírovať takýto článok je otázkou pár sekúnd. Slovenskí novinári hanbite sa!! Keď ľudia nedostanú seriózne informácie, potom majú obrovský priestor psychicky narušení úbožiaci z prokremeľských dezinformačných webov.
 
Riešenia tohoto problému
Nakoľko majú Slovenské média finančné problémy, mali by sa čo do vlastníctva zlúčiť s českými médiami. Ďalej by Slovenské média mali preberať informácie z českých médii, čo aktuálne vôbec nerobia.