Filozofická kritika kresťanstva

Ak chcete túto stránku a Youtube kanál podporiť, kliknite sem

Stratégia: ako vyhrať hybridnú vojnu?

Ak chceme vyriešiť nejaký problém, musíme ho najprv správne pomenovať. Ak chce lekár vyliečiť z choroby pacienta musí najprv správne určiť diagnózu. Na Slovensku je situácia veľmi kritická a veľmi neprehľadná. Zatiaľ sme v téme hybridnej vojny problém správne nepomenovali a neurčili sme správne ani diagnózu. Mnoho tém súvisiacich v tomto článku som napísal v predchádzajúcom príspevku: Prečo je nenávistná Kremeľská propaganda najviac úspešná práve na Slovensku?
                 Na Slovensku sme na tom horšie ako v Rusku. V Rusku, hoci prebudení ľudia s prístupom k internetu sú v menšine, navzdory tomu títo ľudia pomenúvajú veci pravým menom. Na Slovensku nie.
 

Pomenovaný správnym menom nie je ani problém Kotleba

Kotleba nie je úplne nový fenomén. Slovenské média a Slovenskí analytici mali už dosť času na to, aby prišli na skutočný problém Kotlebu. Áno, je pravda, Kotleba a jeho ľudia sa skutočne do určitej miery hlásia k nacizmu, je to určite zlé a treba to odsudzovať. Ale toto zďaleka nie je ten najväčší problém k akej značke sa niekto hlási. Bolo by dosť naivné si myslieť, že ak by Kotleba mal neobmedzenú moc, tak prvé čo by urobil, že by začal vytvárať koncentráky pre Rómov – zas až tak radikálny nie je.
Obrovská chyba a obrovský omyl je považovať Kotlebu za geniálneho človeka, ktorý dokáže ľuďmi manipulovať. Nie je geniálny, je extrémne hlúpy človek, s veľmi nízkou inteligenciou z vygumovanou hlavou a so psychopatickými sklonmi. Hoci treba uznať, že sem tam Kotleba dokáže mať geniálne kroky – niekedy mu to v hlave naozaj zapne (napríklad návrhom zákona o obmedzení interrupcií veľmi efektívne odobral preferencie kresťanským stranám OĽANO a KDH).
                 Osobnosť Kotlebu by som v stručnosti zhrnul asi takto: v prvom rade je to veľmi málo inteligentný človek, v druhom rade človek so psychopatickými sklonmi a v treťom rade občasný génius čo je extrémne nebezpečná kombinácia.
                 Problém Kotlebu nespočíva v tom k akej značke sa hlási ale v tom, že ak by sa dostal k reálne k moci, začal by robiť šialené veci, ktoré by destabilizovali celé Slovensko a diplomaticky, ekonomicky by Slovensko zrazili na kolená. A Kotlebovi ľudia sú ešte x-krát väčší psychopati, hlupáci, imbecili ako Kotleba sám – tí by so Slovenskom urobili ešte viac šialené veci ako sám Kotleba. Veľmi sa mi nepáči postoj Richarda Sulíka, ktorý vidí za Kotlebom len jediný problém, že by Slovensko viac zadĺžil – veľmi smutné – jedna veľká schizofrénia.
Samotní Kotlebovi voliči sa nikdy nezamysleli čo by nastalo ak by sa Kotleba reálne dostal k moci a práve preto by mali robiť média osvetu a na túto vec upozorňovať.
Fatálnym zlyhaním médii, ktoré nedokážu veci pomenovať pravým menom sa potom môžeme veľmi čudovať, že popularita Kotlebu bude rásť.
                 Unikli informácie, že Kotleba je finančne podporovaný z Ruska viac tu. Rusi vnímajú západ ako nepriateľa, za západ považujú aj Slovensko ako člena EU a preto by im veľmi vyhovovala destabilizácia a zničenie Slovenska nevyspytateľným psychopatom Kotlebom a jeho ľuďmi.
 

Typická praktika dezinfo-médii: zákerné a agresívne vytŕhanie z kontextu

                 Aktivista Juraj Smatana, Denník N a denník SME bojujú výlučne len proti falošným správam, hoaxom, čo je veľká chyba, pretože to zďaleka nestačí. Áno je pravda, že falošné správy sa sem tam zriedkakedy vyskytnú, ale nie na dennej báze. Vec, ktorá je skutočne podstatou a každodennou praktikou pro-kremeľských médii je okrem nenávisti zákerné a zlomyseľné vytŕhanie informácii z kontextu. Táto vec je zákerná v tom, že nemôžete autora priamo obviniť že klame, alebo že vytvoril falošnú správu. Aj pravdivými informáciami je možné urobiť z dobra zlo, z pravdy klamstvo, z čierneho biele, z bieleho čierne zo zla dobro a z dobra zlo.
Takýmto spôsobom môžeme aj z Hitlera urobiť anjela: budeme ignorovať to ako si rozdelil Poľsko so Stalinom, budeme ignorovať to, že tu niekedy vôbec existovali koncentračné tábory, ale zameriame sa len na to dobré čo Hitler urobil. V médiach budeme bombardovať ľudí len výlučne pozitívnymi informáciami ako mal Hitler dobrú sociálnu reformu, ale všetko negatívne o ňom budeme fanaticky ignorovať. Pro-Kremeľské média sú vo vytŕaní z kontextu naozaj extrémne agresívne, že tento spomenutý príklad s Hitlerom vôbec nie je prehnaný.
                 Seriózne média sa vždy snažia byť objektívne a vždy sa snažia zobrať do úvahy názory z oboch strán.
 

Riešenie tohto problému

Média si vôbec neplnia svoju povinnosť. Myslia si, že ak budú alternatívne média ignorovať, že to bude riešenie. Nepoučili sa ani z fenoménu Kotleba. Robia presne rovnakú chybu ako pri Kotlebovi. Dokým sa tento človek nedostal do parlamentu, tvárili sa, že neexistuje. Rovnako sa tvária teraz pri alternatívnych weboch že neexistujú.
Aby sa nezobudili média príliš neskoro, keď sa stane Harabin prezidentom, alebo minimálne sa dostane do druhého kola.
Nie Ruská propaganda je silná – Kremeľská propaganda len využíva nečinnosť, pasivitu a letargiu serióznych médii, ktoré si neplnia svoju úlohu.
                 Na pro-kremeľské média je treba reagovať. Treba vyvažovať agresívne jednostrannú propagandu informáciami z druhej strany mince. V súčastnosti toto média vôbec nerobia. O tejto problematike a riešeniach hovorím viac podrobne v tejto prednáške: Psychologická podstata zahraničnej (geopolitickej) propagandy u nás. Obrovské rozdiely v ČR a SR
                 Média by mali viac reagovať na nenávistnú dezinformačnú propagandu. Nie je správne menovať dezinformačné konkrétne média / weby po mene (hoci v niektorých individuálnych prípadoch to vhodné môže byť), pretože to by mohlo znamenať legitimizáciu a nepriamu propagáciu týchto médii. Vhodnejší prístup je označiť dezinformačné média ako celok - „toto sa v nich aktuálne šíri“ a je treba to vyvrátiť. Veľmi dôležitá je veľmi rýchla reakcia médii kým je hoax aktuálny. Ľudia na hoax potom ako prestane byť aktuálny veľmi rýchlo zabudnú, ale emócie v nich ostanú (napríklad kto by si už dnes spomenul na kauzu Alfie Evans, avšak emócie nenávisti v ľuďoch proti západu v nich zostali).
 

Vznik Facebookových skupín ktoré budú monitorovať nielen hoaxy ale aj nenávisť a agresívne zlomyseľné vytŕhanie z kontextu

Túto vec vnímam ako veľmi dôležitú. Takéto aktivity veľmi chýbajú. Bolo by veľmi dobré, ak by bežní ľudia správcovi takejto FB skupiny pomáhali vyhľadávať takýto obsah. Zberanie nenávistného obsahu by pomohlo aj právnikom, ktorý by ho mohli analyzovať a podať žaloby či trestné oznámenia.
 

Právnické riešenia

                 Vláda síce môže prijať zákony, ktoré budú umožňovať efektívnejšie trestať dezinformačné média, ale to nie je veľmi treba. Súčasné zákony nie sú zlé, dôležité je skôr to, aby sa aktivizovala viac občianska verejnosť, aby samotní ľudia podávali trestné oznámenia a neboli proti nenávistnej mašinérii tak pasívni.
                 Je veľmi smutné, že som nevidel blog ani jedného právnika, ktorý by sa snažil hľadať právnické riešenie pre nenávistnú dezinformačnú propagandu. Už by bolo na čase sa prebudiť z pasivity.
Nie som síce právnik, ale myslím si že mnohé nenávistné prejavy a systematické útoky na názorových oponentov je možné kvalifikovať ako trestný čin – nenávisť proti skupine osôb. Ide o veľmi prísny paragraf – rovnaký paragraf ako rasizmus, paragraf 423 a 424 Trestného zákona http://www.zakonypreludi.sk/zz/2005-300#p423
Oná nenávidená skupina osôb sú ľudia, ktorí odmietajú agresívnu nenávistnú Kremeľskú propagandu. Môže ísť o jednotlivca voči ktorému je takáto nenávisť šírená.
Dezinformačné média je možné kvalifikovať ako organizovaný zločin, ktorý systematickým spôsobom dlhodobo šíri nenávisť. Diskutéra, ktorý hrubo uráža názorového oponenta, hoci nemusí priamo pracovať v nenávistnom médiu, je spolupáchateľom organizovaného zločinu.
Nenávistné dezinformačné média je možné tiež kvalifikovať ako extrémistickú skupinu.
                 § 421 - § 422 Založenie, podpora a propagácia hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd, Prejav sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd. Ja ako človek, ktorý kritizuje nenávistnú Kremeľskú propagandu sa cítim byť psychicky šikanovaný vydieraný a jednoznačne si myslím, že hejteri mi bránia sa slobodne vyjadrovať, bránia mi v slobode prejavu. Dezinformačné média sa tiež napríklad nijak netaja tým, že by chceli zakázať a umlčať aktivistu Juraja Smatanu. Niektoré nenávistné kremeľské média sa netaja podporou stalinizmu a preto sa ich týkajú tieto paragrafy.
                 § 422b Rozširovanie extrémistických materiálov, § 422c Prechovávanie extrémistických materiálov. Ako extrémistický materiál je jednoznačne možno vnímať časť obsahu webstránok, rozhlasových relácii kremeľských médii a na rôzne nenávistné vyjadrenia na sociálnych sietiach.
                 Destabilizácia Slovenskej spoločnosti za spolupráce s Ruskou vládou (ktorá nijak netají svoj oficiálny nepriateľský postoj voči krajinám EU, hlavne prostredníctvom 100% vládou kontrolovaných médii), manipulácia mysle propagandou, ľudia sa úplne zbláznili pod vplyvnom propagandy, ktorá je až tak závažná, že pojem vlastizrada vôbec nie je prehnaný! Huďa, Lichtnera, Koroniho, Sopku by som si vedel bez najmenších problémov predstaviť ako odsúdených za vlastizradu a podkopávanie bezpečnosti Slovenskej republiky!! http://www.zakonypreludi.sk/zz/2005-300#cast2-hlava7-diel1
Myslím si, že niektorí slovenskí občania pracujú pre troll farmy a ak by sa im to podarilo dokázať, mohol by sa na nich uplatniť paragraf vlastizrady v plnom rozsahu.
                 Nenávistné média poškodzujú ľudí na psychickom zdraví, čo je trestný čin. Mnohé zúfalé komentáre, ktoré čítam na svojou Youtube kanály, nepotrebujú toho viac dodať. Vytvárajú z ľudí psychické trosky a zúfalcov plných nenávisti bez schopnosti používať rozum. Odborný vedecký výskum alebo právny posudok skupiny psychológov a sociológov, by verím, mohol byť pre súd relevantný.
 

Vznik právnickej mimovládnej organizácie

Vznik právnickej mimovládnej organizácie bude mať za úlohu analyzovať nenávistný obsah a následne bude podávať žaloby a trestné oznámenia. Táto organizácia bude veľmi ťažko skúšaná a budú na ňu koncentrované útoky najťažšieho kalibru od nenávistnej dezinformačnej mašinérie. Existencia takejto organizácie bude možno nevyhnutná v utajenom neoficiálnom anonymnom režime využívajúc anonymné trestné oznámenia. Šialenosť a agresia týchto bláznov naozaj nepozná hranice.
                 Súkromná detektívna služba by hypoteticky tiež mohla niečo zistiť.
 

Úloha tajných služieb

Nakoľko nenávistné média sú organizovaným zločinom, tajné služby Slovenská informačná služba, Vojenské spravodajstvo majú nielenže právo ale aj povinnosť neobmedzene špionážne sledovať našich slovenských vlastizradcov.
                 Európske tajné služby by mali medzi sebou intenzívne spolupracovať vo vyhľadávaní ľudí občanov EU, ktorí pracujú pre Ruské troll farmy. Obávam sa, že len Slovenské tajné služby na to stačiť nebudú. Spolupráca s tajnými službami USA by boli tiež veľmi prínosné
 

Špeciálna úloha médii: zverejňovanie hoaxov z ruských médii

Tento krok by priniesol opravdivú a skutočnú revolúciu na Slovensku. Ruské štátom kontrolované média šíria nenávistné hoaxy, či iné nenávistné prejavy voči krajinám EU a USA každý deň desiatky. Najlepšie je urobiť titulky ku krátkemu úseku televízneho vysielania nejakej Ruskej televízie. Keby každé slovenské médium zverejnilo každý deň jeden takýto hoax, aj tí najradikálnejší extrémisti by sa začali prebúdzať, že z Ruska z Kremľu dobro neide a začali by sa na Putina a Kremeľ dívať ďaleko viac skepticky a menej dôverčivo. Bola by to skutočná národná obroda slovenského národa, keď by ľudia prestali veriť na nenávistnú mašinériu dezinformačných webov.
Úplne obyčajný deň v ruskej televízii vyzerá asi nejak takto:
 

Riešenie dezinfowebu Aeronet

Ako je možné, že šéfredaktor dezinfowebu, ktorý uteká pred trestným stíhaním na Slovensku nie je identifikovaný Slovenskou tajnou službou a vydaný do Česka, aby si odpykal svoj spravodlivý trest vo väzení?
Ide o naprosté a fatálne zlyhanie slovenských tajných služieb, ktoré si vôbec neplnia svoju úlohu. Netrápi ich ani to, že tento človek sa dopúšťa vlastizrady voči Slovenskej republike
 

Trolling

Veľká časť diskutérov nemusia byť platení trollovia, nakoľko propaganda na Slovensku je veľmi silná a mnohí ľudia na ňu veria aj úprimne.
Platení trollovia podľa mňa existujú tiež a väčšina z nich to nerobí len pre peniaze ale aj pre úprimné presvedčenie.
Nepriamym dôkazom, že existujú aj platení trollovia je to, že je badať psychické vyhorenie u mnohých diskutérov – ide o psychicky veľmi vyčerpávajúce povolanie od rána do večera bombardovať sociálne siete a Youtube nenávistnými komentármi.
                  Nie všetci trollovia musia mať nevyhnutne falošné účty. Môže ísť aj o ľudí, ktorí sú platení a vystupujú pod pravým menom. Aj s týmto je treba počítať.
                  V žiadnom prípade nemožno podceniť silu trollingu - platených diskutérov. Ide o veľmi účinnú techniku manipulácie mysle. Úloha profesionálnych trollov je komentovať obsah hlavne čo najskôr ako je to možné. Prvých príspevkov sa musia chopiť profesionálny trollovia a potom už ďalej trolling nie je potrebný. Trollovia určia smer diskusie ako sa bude diskusia uberať. V ľudskej psychike je extrémne silne zafixovaný prvok kopírovania. Ľudia sú veľmi ľahko manipulovateľní a zmenia názor podľa názoru zdanlivej „väčšiny“. Ide o davové správanie, davovú psychózu. V ľudskej psychike je veľmi silne zafixované to, že ľudia nikdy nechcú ísť proti prúdu, proti názoru väčšiny. Ľuďom veľmi rýchlo príde normálne, že nenávidieť je normálne, hoci v skutočnosti to normálne nie je a sami sa nechajú vtiahnuť do davovej psychózy.
K tejto téme je naprosto úžasné úseky dokumentárneho filmu. Ide o fascinujúcie dôkazy ako veľmi účinný môže byť trolling na verejnú mienku
Snadlo ovlyvnitelná lidská mysl https://www.youtube.com/watch?v=3-er0oHWax8
 

Veľmi intenzívna spolupráca s Ukrajinou v boji proti propagande

Bohužiaľ jazyková bariéra je veľký problém a napriek tomu, že sme susediace štáty, naše myšlienkové svety sú veľmi odlišné. Bolo by dobré, ak by vznikla organizácia Slovensko-Ukrajinského priateľstva, ktorá by mala za cieľ bojovať proti Kremeľskej propagande na Slovensku. Ukrajinská strana by mala za úlohu študovať psychológiu Slovenského národa a hľadať príčiny, prečo v propagandu veríme a hľadať riešenia ako nás od propagandy oslobodiť. Viacero Ukrajincov by sa malo učiť Slovenský jazyk a snažiť sa ho dobre ovládať. Dôležitá je intenzívna spolupráca so slovenskými médiami. Ukrajinci by mali vytvoriť na Slovensku celú špeciálnu tlačovú agentúru, ktorá bude vyvracať Ruskú propagandu. Je veľmi dôležité, aby sa aj na území Slovenska nachádzali ľudia, ktorí budú mať veľmi silnú motiváciu bojovať proti Ruskej propagande. Bolo by dobré aby Ukrajinci žijúci na Slovensku úzko spolupracovali aj so svojou pobočkou na Ukrajine.
Ďalej by bolo dobré aby aj Ukrajinské média podrobne informovali o krízovej situácii na Slovensku, pretože na Slovensku nemá nikto pochopenie pre myšlienku, že Kremeľská propaganda je tu nejaký problém.
 

Rozvratnú Kremeľskú propagandu, môže efektívne zlikvidovať iba čas

Ľudia sú veľmi pasívni voči tomuto zlu. Ale najväčší priateľ dobra a pravdy je čas. Čas zmení všetko. Taká nenávistná šialenosť ako Kremeľská propaganda nemôže existovať dlho. Kremeľská propaganda je niečo veľmi podobné ako módny trend – aktuálne je „in“, je moderné a je považované za „pokrokové“ veriť na Kremeľskú propagandu. Ale tento módny trend počase z ľudí opadne. Onedlho to prestane byť „sexi“.
Vrchol úspechu Kremeľskej propagandy na Slovensku bol v roku 2016. Odvtedy jej popularita klesá, hoci pomalinky a postupne. Pozorujem aj pomalé prebúdzanie ľudí a ľudia ktorý nenávistnej propagande naleteli sa postupne prebúdzajú.
Potrebuje to trpezlivosť. O nejakých 10 rokov, bude v Slovenskej mentalite Kremeľská propaganda považovaná za jedno veľké zlo a možno aj v Rusku sa politický systém zmení k lepšiemu.
Nadšenie, odhodlanosť, zapálenosť a agresivita užitočných blbcov Kremľu bude postupne klesať a títo úbožiaci budú sami postupne prichádzať akým výkalom naleteli.
                  Prídu časy kedy sa budú užitoční blbci a užitoční idioti Kremeľskej propagandy schovávať v kanáloch, pretože sa budú hanbiť za svoju minulosť.
Ak sa sami uvidia v zrkadle ako v minulosti bojovali za Kremeľskú propagandu, samo so seba sa zhrozia.
                  Veľkou ranou pre dezinformačné média sú aj odídenci, ktorí začali bojovať na opačnej strane ako napr. Peter Králik.
                  To čo môže dočasne rázne zvýšiť popularitu pro-Kremeľskej propagande sú žiaľbohu prezidentské voľby, ktoré sa budú konať v roku 2019. Konšpiračný poloblázon Harabin bude mať v televíznych debatách veľmi veľa priestoru na prezentáciu Kremeľskej propagandy.
 

Nový spôsob veľmi účinných ekonomických sankcií voči Rusku zo strany USA a EU

Špičkový odborník Michail Romancov hovorí o Ruskej mentalite, že s Rusmi nemá význam diskutovať Rusi rozumejú iba reči sily. Chcel by som sa od tohto odraziť. V žiadnom prípade však nemyslím na vojenské riešenie.
Európa môže „vydierať“ Rusko SWIFTom, tým, že na týždeň túto službu Rusku zastaví. Môže tak urobiť podľa potreby opakovane. Slovensko/Európa nakupuje ropu z Ruska a preto, dlhodobé zastavenie SWIFTu by Európu poškodilo.
Iné riešenie je to, že pri platbách za ropu a plyn bude SWIFT funkčný.
USA zasa môže tlačiť na Rusko rovnako účinne cez platobné karty MasterCard a VISA, čo sú oboje americké spoločnosti. Najprv je potrebné pozastaviť platby na dva dni a potom sa bude dať s Ruskom omnoho viac efektívne diplomaticky vyjednávať. Ak Rusko nebude plniť požiadavky západu, budú sa niekoľko dňové intervaly pozastavenia platieb platobných kariet opakovať a podľa závažnosti sa počet dní a frekvencia pozastavenia môže meniť.
                  Požiadavky EU a USA pri takomto type sankcií by mali byť úplne jednoznačné: Rusko by malo prestať rozvracať západ svojou otravnou propagandou a tiež by malo prestať vnímať západ ako nepriateľa. To, že Kremeľ vníma západ ako nepriateľa dokazuje štátom kontrolovanými domácimi médiami cez ktoré bombardujú televízie svojich divákov nenávisťou voči západu každý deň.
 

Úloha cirkvi vs. nenávisť na sociálnych sietiach

Cirkev má stále veľký vplyv a je aj jej povinnosťou niečo so zlou situáciou na Slovensku robiť. Cirkev má v hybridnej vojne tiež svoju úlohu. Úlohou cirkvi nie je sa vmiešavať do politiky, avšak nenávisť Kremeľskej propagandy by jej nemala byť ľahostajná. K nenávisti na sociálnych sietiach by sa mala cirkev vyjadriť. Bolo by dobré ak by biskupi katolíckej a evanjelickej cirkvi vydali spoločne oficiálne vyhlásenie, že odsudzujú nenávisť a agresívne presadzovanie si názoru na sociálnych sietiach. Cirkev by mala zmeniť priority v pastorizácii a evanjelizácii. Aj veľa kresťanoch je vtiahnutých do nenávistnej propagandy a píšu nenávistné komentáre na Facebooku. A práve týmto ľuďom by sa mala cirkev venovať.
Ďalej mnoho vplyvných kresťanských kazateľov či kňazov by malo podpísať a prezentovať oficiálne vyhlásenie, v ktorom vyjadria krízu spoločnosti a vyzvú ľudí, aby sa prestali nenávidieť kvôli názoru.
Cirkev je v tejto oblasti zatiaľ veľmi pasívna a nečinná a svoju povinnosť si vôbec neplní.
Mnohí kresťanskí aktivisti by mohli v tejto oblasti urobiť veľa.
                  Treba samozrejme upozorniť aj na opačnú stranu mince, že práve nenávistná Kremeľská propaganda a kresťanskí konzervatívci sú na jednej lodi – často aj v oblasti nenávisti. Spája ich nenávisť voči LGBT komunite, spájajú ich konšpirácie a vidia za LGBT fiktívneho nepriateľa.
Mnohí náboženskí fanatici vidia problém za Istanbulským dohovorom ale nevidia problém za nenávisťou na sociálnych sietiach. Tiež im nevadí akým nenávistným spôsobom sa presadzovala propaganda za referendom z roku 2015).
 

História sa opakuje: v minulosti západ zo začiatku podcenil Hitlera, dnes západ podceňuje Putina

Vieme, že západné štáty, USA či Veľká Británia sa zo začiatku zachovali k Hitlerovi veľmi pasívne. Údajne Churchil dokonca veril tomu, že Hitler dobije Rusko a plánoval Hitlera považovať ako partnera. Podobne aj dnes vidíme problémy nejasného a pasívneho postoju západu voči Rusku. Kým v 20. storočí to bola hlavne vojna so zbraňami, dnes v 21. storočí pôjde hlavne o hybridnú vojnu, o vojnu o myseľ každého obyvateľa a politika západného štátu, o boj medzi tajnými službami a boj proti trollým farmám.
Ešte niečo potrvá kým sa západní politici tajné služby prebudia a začnú robiť vysoko systémové a účinné kroky v hybridnej vojne.
Tajné služby by sa mali kompletne reformovať a prebudovať od základov. 80% peňazí a ľudí tajných služieb západných štátov by sa malo zaoberať hybridnou vojnou – jedine vtedy si môže západ povedať: „sme na hybridnú vojnu pripravený“
                  Súvisiaci článok: Vábení Moskvy: Šéfka diplomacie EU se stydí za boj proti ruské propagandě. Spadá přitom pod ni https://www.info.cz/svet/vabeni-moskvy-sefka-diplomacie-eu-se-stydi-za-boj-proti-ruske-propagande-spada-pritom-pod-ni-31033.html