Filozofická kritika kresťanstva

Ak chcete túto stránku a Youtube kanál podporiť, kliknite sem

Vojna na Ukrajine. Aktuality (27.3.2022)

00:00 úvod, o čom bude tento podcast. V prvej časti budem hovoriť o filozofickej stránke vojny v druhej časti budem hovoriť o politologickej a armádno, technologicko taktickej stránke vojny.
Vo vojne neide len o Ukrajinu aleaj celú planétu. Ak by Ukrajina prehrala, povzbudilo by to diktátorské režimy v krutosti diktatúri a v dobíjaní ďalších území.
Nejedná sa len o boj zbraňami ale aj na spirituálnej energetickej úrovni sa veľmi intenzívne bojuje.
Poznámka na okraj: o Číne. V Číne sa deti učia na škole nacionalizmu že im patria aj územia okolitých štátov. Ak by Ukrajina prehrala Čína by tiež začala obsadzovať okolité štátny ako napr. Tajwan. Mentalita čínskych politikov je odlišná od európskych. Čínski politici sa nepozerajú na vojnu na Ukrajine očami ľudskosti, empatie a humanity a je im úplne jedno že zomierajú civilisti. Vojna je však veľkým poučením pre Čínu – ak vidí, že Rusko dostalo sankcie za vojnu, nedovolí si anektovať okolité krajiny. Najprv bola Čína na strane Ruska, neskôr začala byť na strane Ukrajiny. Čínsku ekonomiku oslabuje politická komunistická strana aa diktátorsky režim – v skutočnosti má ešte väčší ekonomický potenciál.
05:15 filozofický pohľad. Človek ktorý verí na kremeľskú propagandu a zmenšuje Putinove vojnové zločiny, berie na seba karmickú zodpovednosť za tieto zločiny. Karmicky je to rovnaké akoby tie vojnové zločiny sám páchal. Myšlienky sú v určitom zmysle skutočné. Niektorí ľudia sú ochotní sa dokonca hádať o tom, že Putin je nevinní a za všetko zlo môžu Američania, čo je absurdná hlúposť. Nebojuje sa len zbraňami ale aj na energetickej úrovni – ľudia ktorí sú presvedčením na strane dobra a majú jasno v tom kde je dobro a kde je zlo versus ľudia ktorí zmenľujú vojnové zločiny Putina.
Prečo ľudia veria na kremeľskú propagandu? Prehnane antiamerická propaganda. U starších ľudí je silne zakorenená antiemerická propaganda ešte zo socializmu. Ľudia ktorí sa celý život plnili zlosťou, nevykonávali základnú psychohygienu, nesnažili sa pozitívne a optimisticky myslieť, ohlúpnu až do takej miery že nevedia odlíšiť kde je dobro a zlo, ľahko naletia ruskej propagande.
10:46 propaganda funguje na egregoroch. Čo je to egregor. Politická propaganda a manipulácia náboženstvom majú mnoho spoločného – obe sú založené na egregore. Egregor sa ľahko vytvára cez masmédia a dokáže veľmi dobre manipulovať človeka v jeho presvedčení.
Rozdiel medzi propagandou za socializmu a súčasnou ruskou propagandou. Kým za socializmu propagande ľudia neverili a mysleli si svoje (navyše existovali aj opozičné média ako napr. Slobodná Europa), v Rusku je propaganda tak geniálne prepracovaná, že propagande úprimne veria. Zvláštna mentalita v Rusku, že aj napriek tomu že majú internet, Rusi politické informácie, čerpajú výlučne z televízie. Obchádzanie cenzúry cez internet VPN. Čo je to VPN?
Zvrhnutie režimu v Rusku? Aj za Hitlera ľudia propagande úprimne verili, ale porazený bol vojensky. Za socializmu padol režim, pretože ľudia ho vnútorne nepodporovali.
Ruská propaganda vracia ľudí energeticky aj mentalitou v čase do histórie. Mimochodom ak si prezerám mŕtve telá vojakov z bojov a videá z bojov, tak cítim z toho energeticky akoby som sa vrátil v čase do obdobie 2. svetovej vojny.
22:25 o falošných predstavách o mieri – mier podľa ruskej propagandy. Propaganda, že Ukrajina má zložiť zbrane a pristúpiť na všetky podmienky Vladimíra Putina, Putin ale zložiť zbrane nemusí – veľmi zvrátená logika. Propaganda, že vojny by nebola ak by západ Ukrajine nedodával zbrane.
Bielorusko robí Rusom veľké problémy: zamestnanci bieloruských železníc a bieloruskí partizáni robia sabotáže na železniciach čo robí veľké problémy v logistike ruskej armáde – má to veľmi významný vplyv na vojnu.
Je alebo nie je v súčastnosti už 3. svetová vojna?
31:37 Ukrajinci tvrdili asi po 1-2 týždňoch bojov, že zničili Rusku tretinu armády. Je to reálne? Je to možné? Ak sa spočítajú zabitý, zajatí, ranení vojaci a vojaci, ktorí nemôžu bojovať, lebo im bola zničená technika, tak nie je to až také nereálne. Väčšina analytikov a mediálnych komentátorov sa mýlila, keď tvrdili, že Ukrajinci si robia propagandu a zvyšujú čísla obetí na strane Rusov – neskôr sa ukázalo, že väčšina vojenských analytikov sa mýlilo a aj nezávislé spravodajské zdroje potvrdili, že Ukrajinské zdroje boli veľmi blízko realite.
Čo je to ruská strela KALIBER – strela s plochou dráhou letu. Strely KALIBER a iskander sú navigované veľmi nepresným ruských navigačným systémom GLONASS (alternatíva k americkému GPS)
39:10 určitý faktor prečo ľudia zmenšujú vojnové zločiny Putina. Ľudia veria tomu čo chcú veriť. Prispôsobujú si realitu podľa svojich predstáv. Panslavizmus. Dobrí Rusí a zlí Američania – to by bola síce príjemná rozprávka ale je vzdialená od reality. Úprimne aj mne je to veľmi ľúto, že Ruský Slovanský národ nám robí hanbu / ostudu, robí bojnové zločiny a je medzinárodne považovaný za vyvrheľa.
Putinov režim by mohlo padnúť ak by vyšlo do ulíc milióny alebo aspoň stovky tisíc ľudí – toľko ľudí by nedokázala polícia potrestať pokutami alebo väzením. Putin si vytvoril v roku 2016 špeciálnu armádu určenú len na potláčanie protestov Národná garda, Rosgarda o počte 300tisíc členov.
Americká vláda určitým spôsobom je zodpovedná za vojnu, že dovolila vyrásť Putinovi v tom zmysle, že nijak neblokovala ruské troll farmy. Je za to zodpovedná Americká vláda, pretože Facebook a Twitter sú americké firmy. Po správnosti nejakým rozumným spôsobom by mala sociálne siete regulovať aj európska únia.
47:18 jediná vec ktorou sa Putin líši od Hitlera je to, že nevytvoril koncentračné tábory – hoci aj také informácie sa začínajú objavovať v médiach – uvidíme či sa potvrdia – z Mariapolu násilne unášajú desiatky tisíc ľudí do Ruska a tam im ponúkajú prácu napr. na Sibíri.
Trollovia už začínajú vyliezať z dier. Eduard Chmelár bol zo začiatku v prvých vyjadreniach relatívne slušný, v neskorších vyjadreniach ale sám negoval svoje vyjadrenia a začal nadávať na Zelenského a spochybňuje, že Ukrajina má právo na svoju obranu atď.
Spochybnenie propagandy o neutrálnej Ukrajine. Propaganda o demilitarizácii. Krajiny, ktoré nie sú v NATO majú neporovnateľne silnejšie armády, ako tie ktoré v NATO sú. Je zvrátené od Ukrajiny vyžadovať aby rozpustila svoju armádu, keď to najprv neurobí agresor Rusko.
O tom ako Putin rozdeľuje rodiny podobne ako aj vakcíny.
Je poslanec Ľuboš Blaha platený Rusmi? Naznačil to tajomník ministerstva obrany v rozhovore pre denník SME.
56:56 považujem za veľkú morálnu chybu že Slovensko neposkytlo lietadlá MIG-29 Ukrajine, veľmi by im pomohli.
Sila Ruskej propagandy. Neveria ani vlastným príbuzným keď ukazujú fotografie zničených bytov z vojny.
Najslávnejší ruský agent Igor Girkin jeho prognóza: tvrdí, že v Rusku budú veľké sociálne nepokoje z dôvodu chudoby, sociálneho strádania v dôsledku sankcií.
V Rusku je veľmi ťažké protestovať, keď 80% sú buď štátne firmy alebo sú vlastnené Kremľu blízkym oligarchom.
Rusko: aktuálne je tam pomaly menšia sloboda ako za Stalina: na námestiach v mestách je viac vojakov národnej gardy ako ľudí
1:05:26 spochybnenie ruskej propagandy o vojenskej intervencii NATO v Srbsku a o Miloševičovi. Miloševič bol prezidentom ešte za socializmu a držal sa ako prezident aj po páde socializmu. Ak by nebol Miloševič zvrhnutý, krajina by skončila podobne izolovaná ako Bielorusku na čele s diktátorom. Miloševič ešte pred intervenciou NATO rozpútal na Balkáne až 3 vojny. Dalo by sa diskutovať, či bolo správne, to čo sa stalo, 9 rokov po vojne v roku 2008 kedy vzniklo Kosovo – priamo z vojnou vznik Kosova ale nesúvisí ako hovorí Ruská propaganda.
1:08:48 podrobnejšie ako funguje jadrová bomba ako by vyzerala jadrová vojna. Existuje mnoho mýtov.
Je veľmi smutné, že EU ani po 8 rokoch od kedy sa hovorí že existuje hybridná vojna a troll farmy nedokázala regulovať sociálne siete.
1:15:21 Sergey Šojgu mal vraj infarkt a dlho sa na verejnosti neukázal.
Ukrajinský seriál Sluha ľudu. Je tam mnoho symboliky. V seriály sa intenzívne riešilo to či má Ukrajina patriť na východ alebo západ Zelenskyj chcel na západ ale mal v tom veľké prekážky. Z filozoficko spirituálneho hľadiska neexistujú náhody – vesmír má zmysel pre humor – sila myšlienok je veľká – s prezidenta v seriály sa stal reálny prezident.