Filozofická kritika kresťanstva

Ak chcete túto stránku a Youtube kanál podporiť, kliknite sem

Zmena definície znásilnenia

 Ministerka Kolíková chce zmenu definície znásilnenia. Či je to dobrý alebo zlý návrh, to nevieme posúdiť, pretože celé a doslovné znenie jej návrhu nemáme k dispozícii. Pri sprísňovaní trestného zákona v tejto oblasti si je treba dať veľký pozor, aby bola právna úprava zadefinovaná tak, aby nebol priestor na jej zneužitie. Tiež je dôležité aby sa na tvorbe legislatíve v dostatočnej miere podieľali súdni znalci, ktorí sa špecializujú na znásilnenie, aby boli na jednej strane ženy dostatočne efektívne chránené, na druhej strane aby sa nevytvoril priestor pre zneužitie tejto legislatívy v prípade krivého obvinenia zo znásilnenia. Podľa dostupných informácii sa Kolíková s odborníkmi neradí a v tejto oblasti počúva len laickú neodbornú verejnosť ako sú mimovládne organizácie vrátane feministických organizácii. Feministky by nemali do týchto vecí kecať, pretože ide o sklamané ženy, ktoré nemali šťastie na mužov, nemali vydarené vzťahy a kvôli tomu pociťujú voči mužom krivdu predsudky. Takéto osoby by radi vytvorili legislatívu, ktoré by pre ženy vytvorili veľký priestor na zneužitie právnej úpravy na krivé obvinenie.
                     V mnohých západných štátoch je definícia znásilnenia zadefinovaná tak prísne, že zúčastnené osoby podpisujú formuláre súhlasu s pohlavným stykom. Je to so strachu s krivého obvinenia. Kiež by to bol hoax, ale zdá sa že to nie je hoax. Bola by veľká chyba, ak by normálny pohlavný styk bol predmetom strachu s krivého obvinenia.
                     Pri nejasnej definícii znásilnenia nebude jasné, či si má muž pred každým pohlavným stykom pýtať od ženy slovné povolenie. Alebo ak muž v spánku prebudí ženu za účelom pohlavného styku, či to zákon neumožní interpretovať ako znásilnenie, aj keď sú partneri vzájomnej harmónii.
                     Kým v minulosti na sexualitu útočila cirkev, v súčastnosti na sexualitu útočia pretláčajúc do politiky sklamané ženy z feministických hnutí s ich pochybnou definíciou znásilnenia, keď sa stane normálny pohlavný styk predmetom strachu z krivého obvinenia.
                     Zdá sa že aj ministerka Kolíková mala zlé skúsenosti s mužmi – pevne verím, že toto sklamanie neprenesie do politiky v súvislosti s legislatívnou úpravou o znásilnení.Podľa verejne dostupných informácii, Kolíková nemá dieťa, nikdy nebola vydatá a nie je známe, že by mala partnera.
                     Dôvodov krivého obvinenia zo znásilnenia môže byť viacero: forma riešenia konfliktov medzi partnermi, nástroj na vydieranie napríklad pre účel získania peňazí.
                     Najčastejšie a najbežnejšie formy sexuálneho násilia nevyrieši žiaľ ani sprísnenie trestného zákona. Keď si dvaja partneri zoberú spoločný úver na bývanie, a neskôr im to prestane klapať, môže byť pre ženu extrémne komplikované. Odísť z bytu môže byť finančne nevýhodné nakoľko veľkú časť z hypotéky už zaplatila, získať byt pre seba celý je tiež nereálne. Takáto žena môže prakticky znásilňovaná proti svojej vôli len z ekonomicko existenčných dôvodov. Riešenie by boli lacné nájomné byty, ktoré na Slovensku nie sú.
Iná v niečom podobná situácia je, kedy z ekonomicko existenčných dôvodov rozchod s partnerom pre ženu s ktorým si nerozumie, môže byť prakticky nemožný, a to o to viac ak má aj deti. Odísť od partnera na ulicu aj s deťmi nie je riešenie a lacné nájomné je na Slovensku nedostupné. Znovu riešenie by boli lacné nájomné byty.
 
Nová zbraň u rozvodů? Křivé obvinění ze sexuálního zneužívání Jednou ze zbraní v boji o děti při rozvodu či rozchodu se v posledních letech stalo falešné obvinění ze sexuálního zneužívání. Přistupují k němu některé ženy, aby svému bývalému muži či partnerovi znemožnily kontakt s potomkem. V praxi se s křivým obviněním setkávají policisté, sociální pracovnice, soudci, psychologové či experti, kteří pomáhají obětem trestných činů.
 

Prečo by poslanci nemali hlasovať za zmenu definície znásilnenia?

  • Jedná sa o návrh extrémneho feministického hnutia. Feministky sú ženy, sklamané z lásky, sklamané z mužov, ženy zo zranenou a zakomplexovanou osobnosťou z nevydarených vzťahov. Jedná sa o ženy, ktoré majú predsudky voči mužom. Exministerka Kolíková, ktorá prišla s týmto návrhom je tiež sklamaná z mužov.
  • daný návrh je ideologický a nebol prediskutovaný s odborníkmi, ktorí sa reálne špecializujú na túto tému. Objavili sa hoaxy, že vraj návrh pochádza z dielne odborníkov. Nie je to pravda.
  • kontroverznú definíciu znásilnenia, ktorá vyžaduje aktívny súhlas majú len tri štáty: Dánsko, Švédsko a Veľká Británia. Jedná sa o právny experiment. Nevidím dôvod, prečo by sa malo stať súčasťou takéhoto experimentu aj Slovensko. Kde sa ponáhľame?
  • Aj súčasná definícia znásilnenia vyžaduje aktívny súhlas a existujú aj prípady z právnej praxe, kde boli páchatelia kvôli absencii aktívneho súhlasu právoplatne odsúdení. Ne je potrebné túto definíciu sprísňovať.
  • Trestný zákon § 199, hovorí o zneužití bezbrannosti obeti, čo v praxi znamená požadovanie aktívneho súhlasu. Citujem trestný zákon „kto na taký čin zneužije jej bezbrannosť“
  • veľký problém môže nastať ak pojem „aktívny súhlas“ bude príliš široko zadefinovaný. Je nevyhnutné ho veľmi presne zadefinovať čo sa pod tým myslí. Exministerka Kolíkova hovorila o extrémne širokom a bližšie nedefinovanom význame tohto pojmu. Takéto definícia môže vytvoriť široký priestor na krivé obvinenia. Stačí ak partner počas spánku alebo polospánku v noci v posteli zobudí partnerku a už to bude považované za znásilnenie. V takom prípade sa vytvára široký priestor ako môže žena riešiť svoj manželský spor pred rozvodom. Dobrý spôsob ako sa pomstiť manželovi. Takáto forma krivých obvinení nebude započítaná do oficiálnych štatistík ako krivé obvinenie, ale ako plnohodnotné znásilnenie a plnohodnotný trestný čin
  • Ďalší dôvod krivého obvinenia môže byť taký, že milenka pod hrozbou trestného oznámenia môže sexuálneho partnera vydierať aby jej dal nejakú konkrétnu sumu peňazí.
  • V západných štátoch kde bola prijatá táto kontroverzná definícia znásilnenia, majú muži až tak veľký strach z krivého obvinenia, že pred sexom od svojich partneriek vyžadujú písomné vyplnenia formulára, kde potvrdzujú svoj aktívny súhlas. Naozaj toto chceme aj na Slovensku aby mali ľudia strach aj z normálneho zdravého sexuálneho vzťahu?!
  • Zástanci zmeny definície znásilnenia tvrdia, že takouto legislatívnou zmenou bude obeť chránená aj v prípade že bude znásilnená pod vplyvom drog alebo pod vplyvom alkoholu. Alebo že v prípade stresu zostane obeť stuhnutá a nedokáže sa brániť. Aj súčasné znenie zákona chráni obeť aj v tomto prípade. Mohli by sme diskutovať či dostatočne. Tento návrh radikálneho feministického hnutia je príliš vyhrotený zase do opačného extrému. Musíme hľadať zdravú rovnováhu.
  • Osobne nemám nič proti zmene definície znásilnenia, avšak pojem „aktívny súhlas“ musí byť veľmi dôsledne zadefinovaný, aby sa nevytváral priestor pre akékoľvek zneužitie tohto pojmu a musia sa na tvorbe takejto legislatívy podieľať relevantný odborníci, nie feministické hnutie. Mali by sme sa tiež poučiť z chýb troch západných štátov, ktoré pristúpili k tomuto kontroverznému experimentu.
  • V prípade Veľkej Británie existuje podrobnejšia definícia pojmu „aktívny súhlas“, aby sa nevytváral priestor na zneužitie takéhoto znenia s čím sa ale pri Kolíkovej návrhu nepočíta. Tiež by sa dalo diskutovať, či je daná definícia dostatočná
  • Nová zbraň u rozvodů? Křivé obvinění ze sexuálního zneužívání https://prima.iprima.cz/zpravodajstvi/nova-zbran-u-rozvodu-krive-obvineni-ze-sexualniho-zneuzivani