Filozofická kritika kresťanstva

Ak chcete túto stránku a Youtube kanál podporiť, kliknite sem

EU znížila poplatky za platbu kartou o 10 krát. Ekonomické výhody Európskej únie

Človeku je až na zvracanie keď počuje rozvratnú Kremeľskú propagandu, ktoré šíria takzvané. „proruské“ weby a internetové rádia, že aká bude pre nás ekonomická spása a ako sa nám ekonomicky úžasne začne dariť ak vystúpime s EU.
Je pre mňa tiež veľmi depresívne, že ani takzvané mainstreamové média túto vec ľuďom nevysvetlia aké veľké ekonomické výhody nám EU prináša. Za takýchto okolností, kedy je dezinformácia a propaganda silnejšia ako fakty by prípadné referendum o zotrvaní EU mohlo dopadnúť veľmi kontroverzne.
 

EU 10 násobne znížila poplatky za platbu kartou

Kým v USA a celom svete je priemerný poplatok za platbu kartou 2%, EU vydala smernicu, ktorá tento poplatok znížila na 0,2%.
Vystúpenie z EU by pre nás znamenalo to, že poplatky za platobné karty nám stúpnu na priemerne 2 %. Je nereálne aby tak malý a bezvýznamný a skorumpovaný štát ako Slovensko bol schopný vyjednať u tak veľkých amerických korporácii nižší poplatok. Ak by aj Slovenská vláda vydala zákon na zníženie poplatkov, americké spoločnosti ako VISA, MasterCard, Maestro môžu trucovať, Slovensko vydierať a úplne sa stiahnuť so Slovenského trhu, čo by nás ekonomicky veľmi vážne poškodilo. EU nie je možné takýmto spôsobom vydierať pretože EU je príliš veľká a stiahnutie z trhu by tieto spoločnosti ekonomicky poškodili.
                  No nech sa páči: nadávajme na zlú Európsku úniu, ktorá zredukovala úžerné poplatky veľkých finančných korporácii a tak aj stimulovala ekonomiku v EU.
 

SEPA prevody

Málokto vôbec vie čo sú to vlastne SEPA prevody a aké obrovské ekonomické výhody nám prinášajú. SEPA prevod je buď zadarmo alebo jeho cena je cca 20 centov a poplatok zaň je v celej EU rovnaký. Definitívne dokončenie transakcie je do dvoch pracovných dní.
Takmer nikto ale nevie čo by nastalo ak by sme vystúpili z EU a zbavili sa SEPA prevodov. SEPA prevody by boli nahradené prevodmi platobného systému monopolnej korporácie SWIFT. Problém SWIFTu sú hlavne veľmi vysoké poplatky ktoré sa pohybujú cca od 10 do 50 EUR. Pre mnohých podnikateľov by takéto poplatky mohli byť likvidačné. Predstavte si, že by sme neboli súčasťou EU a zákazník z Rakúska si objedná s eshopu tovar za 10 EUR, ale za SEPA prevod zaplatí ďalších 10 EUR.
 

Čo je to SWIFT?

SWIFT je súkromná firma so sídlom v Belgicku. Podľa úplne oficiálnej definície SWIFT je komunikačná sieť, ktorá zabezpečuje transakcie medzi bankami po celom svete. V skutočnosti je SWIFT presnejšie povedané celosvetový platobný systém. Firma SWIFT je monopol a nemá vo svete konkurenciu. To je možno aj dôvod prečo sú služby tejto firmy predražené a platby môžu trvať aj 3 až5 pracovných dní. Najdrahšie poplatky za platbu SWIFTu sú z a do USA. Platba z EU do USA vás víde minimálne 10 EUR od domácej Slovenskej banky + 25 amerických dolárov poplatky od tzv. korešpondenčných bánk so strany USA. Platba z USA do EU je viacmenej fixná a stojí 60 amerických dolárov.
A ešte jedna zaujímavosť: Donald Trump chcel Irán ekonomicky zničiť odpojením od SWIFTu, avšak nepodarilo sa mu to, nakoľko SWIFT je belgická Európska spoločnosť. Trump tiež zvažoval, že udelí spoločnosti SWIFT obrovskú pokutu, avšak tento krok sa ukázal ako nereálny, nakoľko SWIFT je monopol a SWIFT ťahá v tomto konflikte za dlhší koniec a môže vydierať Spojené štáty. Firma SWIFT by mohla ekonomicky Spojené štáty úplne zruinovať, ak by ich odpojila od medzinárodných transakcií.
 

BIC kód vs SWIFT kód

SWIFT je až tak vplyvný monopol, že tzv. SWIFT kód, SWIFTové označenie pre jednotlivé banky sa stalo aj medzinárodným štandardom prijatým organizáciou ISO, International Organization for Standardization.
SWIFT kód sa tiež vypĺňa aj pri transakciách medzi SEPA krajinami, čo sa môžu ľudia mylne domnievať, že to má niečo spoločné s firmou SWIFT. V prípade SEPA prevodu je presnejšie pomenovanie pre SWIFT kód BIC kód, Bank Identifier Code.
 

TTIP vs SWIFT

Dohoda o spoločnom trhu EU a USA je opradená mnohými konšpiráciami, mnohí ľudia za tým vidia spolčenie temných síl, Slobodomurárov či Židov. Faktom ale je, že pre oboje strany by to bolo ekonomicky výhodné už len z dôvodu poklesu poplatkov za transakcie a skrátenie dĺžky transakcií medzi EU a USA. Oboje strany by z toho profitovali.
 
Americká alternatíva k SEPA prevodom je ACH prevod
 

Zdrojové odkazy:

Rozdiel medzi ACH prevodom a Wire Transfer v USA. Pri Wire Transfer ide o transakciu cez platobný systém spoločnosti SWIFT https://www.thebalance.com/ach-vs-wire-transfer-3886077