Filozofická kritika kresťanstva

Ak chcete túto stránku a Youtube kanál podporiť, kliknite sem

Oficiálny jazyk Izraela neo-hebrejčina je syntetický jazyk

Izraelskí židia hovoria jazykom hebrejčina. Faktom je ale to (a potvrdia Vám to všetci odborníci), že hebrejčina bol už za časov Ježiša mŕtvy jazyk. Už za časom Ježiša sa používala aramejská biblia starý zákon (nazývaný Targum) a nie hebrejská Biblia. Čo je pre bežných ľudí naprosto nová a šokujúca informácia je to, že súčasná izraelská hebrejčina je z 85% syntetický a umelo vytvorený jazyk. Ja som si čítal hebrejský originál Biblie a veľmi dobre viem čo je to stará hebrejčina. Je to totálna hatlanina a v súčasnej dobe absolútne nepoužiteľný jazyk. Je to praveký jazyk. O niečo viac zrozumiteľná aramejská biblická hebrejčina, čo je už omnoho viac zrozumiteľný jazyk. V doslovnom preklade Biblickej hebrejčiny by ste nerozumeli ani jednu vetu. Izraelská neo-hebrejčina ako jazyk bol obnovený hebrejský jazyk po najmenej 2500 rokoch.
Hneď po vzniku Izraelského štátu sa hebrejčinou ešte určite nerozprávalo, pretože nenašiel sa ani jeden človek kto by ju v komunikácii používal. Muselo to dať extrémne veľa námahy a extrémne veľa práce izraelským jazykovedcom aby vytvorili nový syntetický umelý jazyk: izraelskú neohebrejčinu. Izraelská neohebrejčina nevznikla z roka na rok. Vytváranie tohto syntetického jazyka určite trvalo niekoľko desiatok rokov. Izraelská neohebrejčina bezpochyby patrí medzi najmladšie syntetické jazyky na svete. Ide o najmladší jazyk na svete. Pri plnej serióznosti a transparentnosti môžeme povedať, že izraelská neohebrejčina by mala byť zapísaná v Guinessovej knihe rekordov ako najmladší jazyk na svete. Vznik tohto jazyka možno datovať maximálne tak 25 rokov dozadu.Dôrazne pripomínam, že izraelská neohebrejčina a stará hebrejčina nemajú prakticky nič spoločné – sú to veľmi veľmi odlišné jazyky. Musíme si uvedomiť, že v modernej komunikácii potrebujete ovládať o státisíce viac slov ako bolo tomu v staroveku, ďalej potrebujete mať aj nejaké gramatické pravidlá, čo stará hebrejčina nemala (to bol veľmi neprehľadný a chaotický jazyk).
Úplné iná situácia je s aramejčinou, čo je jazyk ktorý sa udržal nepretržite v niektorých semitských krajinách až dodnes. Na to aby sa ľudia v súčasnej dobe mohli medzi sebou rozprávať v aramejčine nie je treba vytvárať nový jazyk, pretože permanentne existuje až dodnes. Samozrejme pri vytváraní neohebrejčiny prebrali izraelskí jazykovedci mnoho prvkov s aramejčiny, pretože čo iného im aj ostávalo.
 
Bolo by veľmi zaujímavé zistiť koľko percent Izraelčanov vlastne vôbec ovláda jazyk izraelskú neobebrejčinu. Hlavne staršie generácie sa nemuseli tento nový jazyk naučiť. Podľa mojich informácii stále veľké percento Izraelčanov používa jazyky ruštinu a jidiš. 
 
Istého času som si myslel, že oficiálny jazyk Izraela je jidiš, čo je germánsky chazarský jazyk podobný nemčine. Tento jazyk tiež používa hebrejské písmo a je to dosť na pomýlenie. Faktom je ale to, že stále nemalá časť izralských židov používa jidiš – je ich však menšina. Mnohí izraelčania ostro kritizujú ľudí používajúci jidiš, pretože to prezrádza nesemitský pôvod židov.
 
Súvisiace články
Ježiš nebol Žid ale Európan. Veľmi seriózna teória. Pátranie po Ježišovom pôvode http://krestanstvo.czweb.org/clanky/jezis-nebol-zid-ale-europan-velmi-seriozna-teoria-patranie-po-jezisovom-povode