Filozofická kritika kresťanstva

Ak chcete túto stránku a Youtube kanál podporiť, kliknite sem

Vplyvní katolícki kazatelia a hlboká sonda do ich psychiky. Psychologická analýza. Kresťanské spoločenstvá sú oficiálne sekty pod krídlami Katolíckej cirkvi

Náboženský kazateľ – prečo sa nechce zbaviť kresťanstva aj napriek tomu, že pozná o ňom pravdu?
Mám jedného blízkeho príbuzného, je to mladý človek a pozná o kresťanstve mnoho pravdy, pretože som s ním mnoho diskutoval. Ako človek skúsený v meditácii a znalý ľudského podvedomia, sa mi podarilo prísť na to so psychologického uhľa pohľadu, čo je hlavným dôvodom prečo sa nechce zbaviť kresťanstva. Ide o človeka ktorý chce budovať kariéru, chce vo svete kresťanských spoločenstiev, vo svete kresťanských kazateľov niečo znamenať. Ide mu o moc a vplyv. Je to veľmi komunikatívny a charizmatický človek a preto ho ľudia majú veľmi radi ako človeka – dá sa povedať že mladí ľudia ho žerú. Ide o veľmi ambiciózneho človeka, ktorý sa medzi laickými kazateľmi v cirkevnej hierarchii môže vyšplhať ešte veľmi vysoko a môže sa s neho stať o niekoľko rokov kazateľ rovnocenný Julovi Slovákovi či Pavlovi Strežovi. Daný človek je hudobník podobne ako Julo Slovák a gospel je veľmi dôležitou súčasťou ako sa snaží cirkev osloviť mladých ľudí (aktuálne má malú gospelovú skupinu, kde mu dovolia byť kazateľom a gospelovým spevákom / hudobníkom). Vžite sa do kože tohto človeka ak by si mal predstaviť, že sa zbaví kresťanstva – stratil by vplyv, stratil by vplyv na mladých ľudí, stratil by spoločenské postavenie, stratil by mladých ľudí, ktorí ho žerú.
Je to veľmi príjemný pocit ak môžete mať legálnu sektu oficiálne povolenú pod krídlami katolíckej cirkvi. Máte moc nad emóciami mladých ľudí, dokážete ich nadchnúť a rozplakať gospelovými piesňami či kázaniami. Mať moc nad emóciami mladých ľudí je príjemný pocit, stáva sa to pre Vás závislosťou a chcete toho stále viac a viac. Je to príjemný pocit, ak všetci mladí ľudia upriamia na Vás ako kazateľa či gospelového speváka pozornosť a tí ľudia ani nedýchajú, s nadšením počúvajú každé Vaše slovo. Ako kazateľ potrebujete aby čo najviac ľudí na Vás zameralo pozornosť, túžite po pozornosti, v podstate ide o energiu ktorú Vám ľudia dávajú.
Máte pocit že evanjelizovaním a fanatickou náboženskou indoktrinizáciou zachraňujete celý svet a meníte celý svet k lepšiemu. Máte pocit svoje vlastnej nepostrádateľnosti a vyvolenosti, že ste neskutočne užitoční, že pomáhate ľuďom, že robíte tento svet lepším.
 

Štát by mal regulovať kresťanstvo

Zaujímavé že v moslimských krajinách, hoci islam je ďaleko viac agresívne a netolerantné náboženstvo ako kresťanstvo, je regulácia islamu bežná. Štát má právo zakázať kazateľskú činnosť príliš radikálnym islamským duchovným a bežne sa to deje. Štát tiež aktívne dozoruje, reguluje, dohliada na teologické učenie islamu, aby sa príliš neradikalizoval. Zaujímavé, že v moslimskom svete to funguje, ale v kresťanskom svete, v kresťanskej Európe to nefunguje.
                    Na Slovensku je ale postavené všetko na hlavu. Štát hoci je sponzorom cirkvi, platí kňazov ako svojich zamestnancov s vlastného vrecka, nemá právo ani len zablokovať výplatu kňazov, ktorý je známy príliš agresívnou a manipulatívnou evanjelizáciou. Normálne to funguje tak, že sponzor si určuje podmienky, avšak v prípade vzťahu cirkvi a štátu to neplatí.
                    Štát môže mať tiež pozitívny vplyv na reformu cirkvi. Štátna regulácia by mohla zákonom zabezpečiť krstenie detí až od 18 rokov. Náboženskí fanatici sa budú brániť, že je to niečo proti-kresťanské, avšak v skutočnosti ide len o jeden z kresťanských prúdov anabaptisti alebo novokrstenci, ktorí krstili deti až od 18 rokov. Navyše viaceré novšie encykliky pápežov pripúšťajú, že spása neveriaceho človeka je tiež možná.
                    Ďalej tajná služba by mala Katolícku cirkev iné kresťanské cirkvi omnoho viac dozorovať a mala by zakázať aspoň tie najviac agresívne a manipulatívne spôsoby evanjelizácie. Snáď aj umiernení kresťania pripustia, že kresťanom by sa nemal stať človek pod vplyvom emócii a psychologickej manipulácie.