Filozofická kritika kresťanstva

Ak chcete túto stránku a Youtube kanál podporiť, kliknite sem

Financovanie cirkvi za komunizmu a dnes

Komunisti cirkev neprenasledovali
Je veľká dezinformácia to čo hovoria fanatickí kresťania, že komunisti prenasledovali cirkev. Prenasledovali len kňazov, ktorí ich vyložene provokovali. Slovo „prenasledovanie“ je príliš silný pojem, komunisti na cirkev len dohliadali a do určitej menšej miery sa vmiešavali do jej vnútorných záležitostí ale nebolo to nič vážne, čo by cirkev systematicky mohlo ohroziť.
A to sa komunisti navonok tvárili, že sú akože proti cirkvi. Opak bol pravdou: kňazi boli za svoju prácu platení a nemuseli mať okrem toho žiadnu inú prácu, do cirkvi celkovo boli vlievané nemalé peniaze. Prenasledovanie alebo skutočne obmedzenie cirkvi by bolo, ak by komunisti zastavili všetko financovanie cirkvi a ak by kňazi neboli za kňazskú službu platení, ak by kňazi museli povinne 8 hodín pracovať v normálnej práci.
Už za komunizmu nemala cirkev len práva ale nadpráva a nemala si na čo sťažovať.

Čo sa týka financovania cirkvi v súčastnosti, veľmi ma prekvapilo, že kňazi sú platený priamo zo štátu (a okrem toho ešte cirkev dostáva peniaze celkovo!!!!). Kňazi sú platení spôsobom akoby boli priamo štátni úradníci. To je nehorázny luxus pre cirkev.To je skutočne stredoveký spôsob financovania cirkvi, keď majú výplatu priamo zo štátu.Je to skutočne neuveriteľné. Cirkev je nesmierne zvýhodňovaná. Kňazi a cirkev sú k ničomu, vôbec nie sú potrební, okrem toho, že klamú ľudí a vymývajú im mozgy. Mnohí ľudia robia mnoho užitočnej činnosti, ale peniaze od štátu za to nedostanú. Ale kňaz áno.

Mám jeden sen, že raz bude všetok majetok cirkvi zhabaný štátom, štát nedá cirkvi ani cent, a reality, kostoly, fary, budú na miesto farárov využívané organizáciami, ktoré budú priestory využívať na meditáciu a meditačné školenia – teda naozaj na niečo užitočné. Pretože kostoly a fary nie je treba búrať, stačí len vyhnať z nich kňazov a nech sú používané tieto priestory na užitočnú činnosť. Farári nech sú nútení sa živiť klasickou prácou a nech si slúžia omše povedzme napr. v domoch.
Cirkev nemá právo od štátu dostať ani jeden cent!
******
Odporúčam si vypočuť reláciu o problematike financovania cirkvi:
Odluka cirkvi od štátu, hostia: Roman Hradecký zo spoločnosti Prometheus /združenie svetských humanistov/ a Pavel Pakoš - rímskokatolícky kňaz, moderuje: Boris Koroni
Ide o rozhlasovú reláciu
http://archive.slobodnyvysielac.sk/v%20prvej%20linii%20-%2002.06.2014%20odluka%20cirkvi.mp3