Filozofická kritika kresťanstva

Ak chcete túto stránku a Youtube kanál podporiť, kliknite sem

Pravoslávny duchovný: Halloween je sviatok diabla! ... alebo ideme upaľovať čarodejnice?

Mnohí ľudia s ezoterickým presvedčením sú veľmi tolerantní a otvorení k cirkevnému kresťanstvu, ale v skutočnosti cirkevné kresťanstvo vôbec nepoznajú. Ak si prečítate tento článok budete úplne šokovaní: a pritom ten duchovný nie je len uletené individuum!: podobní názor na Keltskí sviatok Halloween má aj väčšina kňazov v Katolíckej cirkvi. Inkvizičný spôsob rozmýšľania ešte s cirkvi nevymizol: človeku to trochu pripomína pozostatky z upaľovania čarodejcíc:  "Pravoslávny duchovný: Halloween je sviatok diabla!" http://www.konzervativnyvyber.sk/v2/pravoslavny-duchovny-halloween-je-sviatok-diabla/12215/

Toto je len potvrdením toho čo hovoril jeden človek o Ruskom politickom režime ako podporuje temnotu pravoslávia: Ruský právoslávny biskup (=metropolita) sa chváli/chlubí ako sa po páde socializmu darí pravosláviu: "“Dnes máme 35 tisíc kostolov. To znamená, že sme za dvadsať osem rokov otvorili 29 tisíc kostolov, ročne otvárajúc viac ako 1000 kostolov alebo tri denne…" http://www.konzervativnyvyber.sk/v2/metropolita-hilarion-poslednych-dvadsat-osem-rokov-ukazuje-najvacsi-narast-viery-v-rusku/12415/

Pravoslávny duchovný: Halloween je sviatok diabla!

Prvého novembra sa podľa pravoslávneho duchovného Petra Soroku pomaly prestáva myslieť na tých, ktorí z tohto sveta odišli a nenápadne sa už deťom v škôlkach začína podsúvať oslava sviatku Halloween.

„Je to obrovská tragédia! Jednak tento sviatok u nás nemá žiadnu tradíciu, lebo prišiel z Ameriky, čo by nebolo nič strašné, keby mal nejaký výchovný alebo morálny zmysel. Opak je však pravdou. Je to sviatok strašidiel, príšer, čarodejníc, temna, zla… Tvrdo, ale výstižne povedané sviatok diabla,“ vyhlásil Soroka v rozhovore pre portál Konzervatívny výber.

Soroka pripomína, že Slovensko sa v preambule svojej ústavy hlási k cyrilo-metodskej tradícii. „Svätí bratia nás osvietili svetlom viery, vyviedli nás z tmy pohanstva, vďaka Zmŕtvychvstaniu Spasiteľa, kedy dobro zvíťazilo nad zlom, nám umožnili dostať sa do nebeského kráľovstva. Halloween je však krok späť. Tento sviatok nás vrhá späť do pekla, do tmy, k zlu, k diablovi,“ zdôraznil Soroka, podľa ktorého vzkriesením Krista bola Spasiteľovou smrťou porazená smrť. „Halloweenom naopak smrť oslavujeme, potierame Vzkriesenie akoby nikdy nebolo. Tento sviatok je teda v absolútnom rozpore s našimi kresťanskými hodnotami,“ upozornil pravoslávny duchovný s tým, že žiaden veriaci človek by ho nemal nielenže oslavovať, ale utekať od neho, chrániť pred ním svoje deti, báť sa ho rovnako ako diabla. „Ak sa nevinné detičky v škôlke prezliekajú za čarodejnice a mŕtvoly nejde tu len o nevinnú hru, ale o vážnu propagáciu zla a diabla. V minulosti si deti kupovali masky princezien, rytierov a rôznych hrdinov, ktorí bojovali so zlom. Teraz sa svet obrátil a zlo sa stalo obdivovaným a naše deti prezliekame za negatívne postavy, ktoré ich naučia iba zlu. Odrazu už dnes v rozprávkach dobro nevíťazí nad zlom a to je aj vďaka tomu diabolskému sviatku s názvom Halloween,“ konštatoval Soroka.

Podľa pravoslávneho duchovného je nevyhnutné udržať si 1. novembra spomienku na zosnulých, bez ohľadu nato, či sme, alebo nie sme veriaci. „Modliť sa a vzdávať úctu zosnulých je totiž vždy lepšie ako by sa mal nedaj Bože v budúcnosti tento deň zmeniť na diabolský sviatok Halloween,“ dodal.