Filozofická kritika kresťanstva

Ak chcete túto stránku a Youtube kanál podporiť, kliknite sem

Zonácia národných parkov a podvody. Muránska planina. Urbár Bobrovec.

 Postrihané skrátené rozhovory aj s osnovou a témami. Dôležitejšie témy som sa pokúsil umiestniť na začiatok. Hostia:
• Ing. Pavel Zacharovský: odborný lesný hospodár NAPANTu urbáru Vyšná Boca, ktorý zastupuje urbárnikov v TANAPe a NAPANTe, špeciálne zastupuje mediálne prepieraný urbár Bobrovec
• Ing. Milan Dolňan , predseda Slovenskej Lesníckej Komory
• právnik JUDr. Jaroslav Magura

Dve hlavné témy:
Zonácia Národného Parku Muránska Planina
O podvodných praktikách štátnych úradov ochrany prírody pri finančnom odškodňovaní pri kôrovcovej kalamite, kedy štát aktívne bráni súkromným vlastníkom chrániť svoje lesy pred podkôrnym hmyzom. O tom ako urbár Bobrovec odmietol finančné kompenzácie výmenou za bezzásahovosť. Reakcia na kritiku médii

00:00 Milan Dolňan predstavenie. Zacharovský: Dôvod prečo sa tlačí na pílu so zonáciou národných parkov je to, že ak sa nepodarí zonácia hrozí, že eurofondy budú musieť vrátiť späť alebo hrozí pokuta ešte vyššia ako čerpané eurofondy (možno hrozí že aj rôzne pochybné ochranárske organizácie ktoré spolupracovali s ŠOP a dostali eurofondy prídu o peniaze). Urbáre a majitelia pozemkov absolútne nie sú proti zonácii, ale nesúhlasia s návrhom zonácie a MŽP nechce s nimi diskutovať. Podniknuté kroky aby boli urbáre rozdelené. Začne to Muránskou planinou a pokračovať bude všetkými ostatnými národnými parkami. Urbáre sú za ochranu prírody, nie proti, len chcú mať výhodné podmienky. Dialóg zlyháva. Ak politici pôjdu zonáciou proti vôli obyvateľov bude to obrovská chyba. Národný park je dlhodobo finančne extrémne nákladný projekt, avšak pochybné ochranárske združenia tvrdia opak. Kým vo Švajčiarsku majú jeden národný park a z finančných dôvodov odmietli druhý, na Slovensku ich máme deväť. Rozšíriť bezzásahovosť by bolo riziko aj z dôvodu, pretože je tam veľké zastúpenie vysadených smrekov, ktoré tam nepatria, je tam nebezpečenstvo premnoženia lykožrúta: tiež to znamená, že navrhovaná zonácia nespĺňa kritéria podľa IUCN kategóriu národného parku.
05:54 dezinformácie v médiach, že Boris Kollár je proti zonácii. Erik Baláž: „zastavme Borisa“. ŠOP šíri dezinformácie, že 93% územia navrhovanej zonácie má štát, v skutočnosti je to iba 83% - (možno z dôvodu zvýšenia tlaku na súkromných vlastníkov s ktorými sa vyjednáva ťažšie). Zakázanie poľovníctva môže narobiť nemalé škody: premnožená zver a škody na lesoch, predátory môžu ohroziť aj kone a ovce
10:34 prečo urbár Bobrovec odmietol bezzásahovosť, odmietol odškodné od štátu a na miesto toho chce ťažiť sucháre napadnuté lykožrútom? Dušan Lukašík reaguje. Majiteľ príde o hodnotu pozemku kvôli podkôrnej kalamite a potom chcú pozemok od neho odkúpiť za lacné peniaze. JUDr. Magura tvrdí: ponúkali im za to smiešne peniaze. Zacharovský: aj urbáre sú za ochranu prírody, nie sú proti ochrane. Kôrovec nezostal len v Tichej a Kôprovej doliny. Dolňan o vyjednávaní o zonácii v Javorovej doline s ministerstom ŽP. Dolňan tvrdí, že ochranári (občianske združenia) chcú veľa peňazí z eurofondov za nič nerobenie.
22:30 tvrdí sa, že v Bavorskom lese a na Šumave je bezzásahovosť a je tam všetko v poriadku. Prečo by sme sa aj my nemohli inšpirovať? V Bavorskom lese sú obrovské veľkoplošné holoruby, ktoré nemáme ani na Slovensku. Ani Nemci nemajú toľko peňazí na to, aby mohli stromy odkôrniť a nechať ich tam ležať. Nemci z národného parku drevo predávajú a majú peniaze aj z predaného dreva. Zacharovský o NAPANTe v ktorom sám pracuje: nedovolili nám ani len odkôrniť strom, nedali na to povolenie. Vyjednávanie so súkromníkmi v Bavorskom lese.
31:18 súkromní vlastníci a podvody pri kompenzáciach. Dvojaké metre a dvojaké prístupy, pokiaľ sa hodnota lesného pozemku vypočítava len na základe hodnoty drevnej hmoty a pokiaľ sa jedná o hodnotu všetkých ekologických, spoločenských hodnôt lesa (=zadržovanie vody, viazanie CO2, produkcia kyslíka, ochladzovanie klímy). Urbáru Bobrovec (= TANAP) ponúkli smiešne peniaze ako kompenzáciu, preto ponuku odmietli.
Riaditeľ TANAPu Pavol Majko prišiel za lesníkmi v Bobrovci a v súvislosti so zonáciou ich z červenou fixkou žiadal, nech vyznačia pokade sú ochotní tolerovať bezzásohový režim (=najvyšší 5. stupeň ochrany). Majkovi išlo o čo najväčšiu plochu územia nie o odborne prepracovanú zonáciu. Dolňan: Kým v minulosti boli lesy dotované, dnes nie, lesníci sú finančne okrádaní za hodnoty, ktoré vytvárajú. Lesníctvo je hlboko podfinancované. Zlé finančné podmienky pre lesníkov. Štatistiky koľko lesov prirastie a koľko sa vyrúbe
42:00 kalamitu je treba riešiť hneď, nie čakať na prieťahy v administratívnych rozhodnutiach, do konaní vstupujú pochybné ochranárske združenia. Falošní ochranári sú bez kúska citu ku prírode.
47:06 Lukašik: Budaj v súvislosti so zonáciou NP Muránska planina zbabelo uteká pred lesníkmi, vlastníkmi a odmieta sa s nimi stretnúť. Už dvakrát odmietol stretnutie a nakoniec sa rozhodol, že sa nestretne vôbec.
49:39 Občianske združenie Živý les. O združení a o protestnej lesníckej petícii „Mor ho!“